Совети

You are here

СВЕТСКИ ДЕН ЗА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ ОД СООБРАЌАЈНИ НЕЗГОДИ

На 17.11.2023 год. во Охрид, РСБСП и СВР Охрид реализираа активност за одбележување на Светскиот ден на сеќавање на жртвите од сообраќајни незгоди. Годишно, во светот, околу 1,3 милиони луѓе го губат животот во сообраќајни незгоди, а околу 50 милиони лица се здобиваат со повреди. На секои 24 секунди едно лице го губи животот во сообраќајни незгоди. Во 2022 год. во РСМ во сообраќајни незгоди животот го загубија 124 лица, а 3834 лица биле повредени. Во знак на почит и помен на жртвите од сообраќајни незгоди беа засадени дрвја пред СВР - Охрид, а од плоштадот во Охрид беа испратени пораки до сите учесници во сообраќајот, беа положени цвеќиња и беа пуштени балони.Претседателот на РСБСП м-р Гордана Кожуваровска потсети дека во светот, дневно, илјадници лица страдаат во сообраќајни незгоди и затоа упати апел за зголемување на безбедноста во сообраќајот, внимателно и одговорно учество во сообраќајот и почитување на правилата и прописите, како и на секој учесник во сообраќајот.
#СтопЗаСмрттаНаПатиштата!
 

Target Groups

  • Cars
  • Childrens in traffic
  • Cyclists
  • Motorcyclists
  • Pedestrians
  • Teenagers

Your suggestions and comments

You can present useful ideas, proposals, and projects from all spheres in traffic safety through this form.

The contact form on the website is used exclusively for submitting electronic messages and contact with the Republic Council for Road Traffic Safety. The data sent through it, such as name and surname, e-mail, contact phone, and the content of the message are used only for contact with the sender of the message and will not be shared with third parties.

Компании кои се грижат за безбедноста во сообраќајот